Oсь нa щo пeрeтвoрилoся дoнeдaвнa рoдючe oливкoвe дeрeвo. Тaк вирішилa рaдa комісарів ЄС. Утім, боротись їм доведеться не з чиновниками, а з бактеріями, які швидко поширюються європейським континентом, знищуючи на своєму шляху плодові дерева. У південній Європі вже справжня весна. Найімовірніше небезпечні організми завезли в Італію мікробіологи з університету Барі. На ньому наче є живі молоді пагінці, але якщо придивитись уважніше — на ньому дуже багато сухих гілок. Тим часом, спалахи захворювання Пірса вже зафіксували не лише в Італії, але й у континентальній Франції та на острові Корсика. Власники мають намір відстоювати плантації до останнього. Італійські фермери в паніці
Італійські фермери в паніці. Ксилелья Фастидіоза "полюбляють" селитись не лише на оливах, але й на винограді, дубі, мигдалі, персиках, сливах, абрикосах, вишнях, грушах, чорницях, горіхові пекан і червоній шовковиці. "Ми розслідуємо, яким чином бактерія потрапила в Італію. В країні, яка є другою за обсягами виробником оливкової олії в світі, доведеться вирубувати столітні оливкові сади. Щоправда, дієвим є лише один метод — знищення уражених дерев. Під столітніми оливами в нього 270 гектарів — і частина його дерев уже уражені бактеріями. Тож відкрили кримінальне провадження стосовно ураження екосистеми регіону", — говорить Катальдо Мотта, Прокуро. Їхня батьківщина — Американські континенти, але й там не знають, як боротися з захворюванням Пірса, котре викликають бактерії. Воно стало геть сухим, усередині труха — і це всього за кілька тижнів.